
Ta ut rätt lön 2024:
Som delägare i ett fåmansföretag har du oftast möjlighet att ta ut utdelning till en lägre beskattning. För att maximera utdelningsutrymmet, som baseras på K10-blanketten, är det viktigt att ta ut rätt lön varje år. Det finns förslag om att ändra regelverket som kan att påverka detta resonemang men dom föreslås att börja gälla 2026-01-01.
Intressanta årsskiftstransaktioner:
Friskvårdsuttag om 5 000 kr (detta ska inte blandas ihop med naturaförmån och frivillig rehabilitering som är ytterligare avdrag som inte påverkar friskvårdsbidraget).
Ifall du har ett kontor i hemmet och din arbetsgivare/ditt eget bolag inte förser dig med ett kontor så kan det finnas anledning till att betala ut hyra till dig själv.
Om du har kört tjänstemil men betalat med ditt privata kort så kan du göra avdrag för milersättning om 25 kr/mil (vid förmånsbil så gäller lite andra belopp). Även parkering och trängselskatt vid tjänsteresor kan dras av.
Julgåva till anställda skall understiga 550 kr för att inte riskera bli förmånsbeskattade.
Julbord är att jämställas med personalfest som kan hållas vid 2 tillfällen per år för att avdragsrätt ska gälla samt inte riskera att någon blir förmånsbeskattad, dock kan bolaget ha interna representationsmöten som går utanför "personalfest regelverket". Det går bra att ta med anställdas familjer och tidigare anställda samt få avdrag för resekostnader till personalfesten.
Går du i tankar om att starta aktiebolag? Då kan det finnas anledning till att göra det innan årsskiftet för att tillgodoräkna sig " 1 års extra" utdelningsutrymme.
Andra bokslutsrelaterade transaktioner för att reglera bolagets resultat kan vara:
Tantiem, detta är en typ av periodisering av lön där man kostnadför ett år men blir beskattad ett annat. Dock inte aplicerbart på alla bolag.
Extra pensionsavsättningar, kostnadsför kostnaden under 2024 men gör själva avsättningen först 2025.
Periodiseringsfond, flytta delar av resultatet för beskattning under ett annat år.
Överavskrivningar, skriv av med mer än vad dom planenliga avskrivningarna tillåter.
Inför årsskiftet kan man också se över sitt privata och bolagets värdepappers situation om man investerar i vanliga aktie/fondkonto och inte Kapitalförsäkring/ISK. Finns det förluster/vinster som bör realiseras innan årsskiftet för att utnyttja eventuella underskottsavdrag/överskott på bästa sätt?
Comments